03 shkurt 2007

Kosovo, la Serbia boccia il piano-Onu

Kosovo, la Serbia boccia il piano-Onu

Jo e Beogradit ndaj projektit te te derguarit Martti Ahtisaari:«eshte nje porte e hapur drejt mundesise se pamvarsise,ne nuk do ta pranojme kurre»
Presidenti i Serbise,filo-europiani Boris Tadic,ka konfermuar sot se propozimet e mediatorit te OKB per Kosoven,Martti Ahtisaari,do te hapnin,nese do te aplikohej,porten drejt ndarjes se krahines me shumice shqiptare.Nje prospektive qe Tadic ka perseritur qe eshte e «papranueshme» per Beogradin.

Propozimi qe ju be sot serbeve dhe kosovareve nga i derguari i posacem i OKB per Kosoven me qellimin qe te zgjidhe dhe «kancerin» e fundit te Ballkanit mund qe te shkaktoje nje 'perplasje' ndermjet fuqive te medha ne Keshillin e sigurimit te Kombeve te Bashkuara.
Ideja,e formuluar sipas gjuhes paqesuese te OKB,ben ne fakt qe krahina te jete nje Vend i pamvarur,edhe pse nen vrojtimin e nje protektorati nderkombetar,ashtu si dhe ne Bosnje qe prej 12 vjetesh,dhe qe s'dihet se kur mund te mbaroje.

por fjala e fundit rreth te ardhmes se Kosoves,i takon Keshillit te sigurimit,ku parashikohet nje perplasje shume e forte ndermjet Shteteve te Bashkuara dhe Rusise.
Washingtoni,nen valen e indinjitetit boteror per politiken gjakesore te pastrimit etnik te perndjekur nga Slobodan Milloshevic,ka perqafuar me kohe ceshtjen e shqiptareve te Kosoves.
Rusia vazhdon qe t'ju siguroje mbeshtetjen e saj Serbise,alleatit tradicional ne baza historike dhe fetare.
Presidenti serb Boris Tadic e ka hedhur poshte ate plan me keto fjale: «As une dhe as Serbia s'mund te pranojme pamvaresine e Kosoves».
Moska i ka premtuar Beogradit qe do te perdore te drejten e vetos ne Keshillin e sigurimit nese ai plan s'do ti pelqente serbeve(ashtu si ne fakt nuk ju pelqen).
Por Shba dhe burime diplomatike nderkombetare bejne te ditur qe Rusia s'ka interesa strategjike ne Kosove dhe, edhe nese do te perdorte veton ne keshillin e sigurimit,asgje s'do ti ndalonte shtetet e tjera qe ta njohin Kosoven.

Nuk ka komente:

Posto një koment

Faleminderit per komentet