23 shtator 2007

Papa dhe kapitalizmi i pamëshirshëm

Shkurt muhabeti, ky Papë filozof më pëlqen.
Po lexoja lajmet e fundit tek yahoo dhe mu duk shumë interesant ky fjalim i Papës

"Paraja nuk është e pandershme në vetvehte, por më tepër se çdo gjë mund ta mbyllë njeriun në një egoizëm të verbër.Pra bëhet fjalë për një farë lloji 'shndërrimi' të të mirave ekonomike: në vënd që të përdoren vetëm për interes personal, duhet menduar edhe për nevojat e të varfërve, duke imituar kështu dhe Jezu Krishtin vetë", janë këto fjalë të papës, të thëna në një fjalim të tij në rezidencën verore papale në rrethinat e Romës, që e gjeni dhe tek www.vatican.va.

"Doktrina shoqërore katolike ka mbështetur gjithmonë që shpërndarja e barabartë e të mirave materiale është prioritare. Përfitimi është natyrisht i ligjshëm dhe, në masën e duhur, është i nevojshëm për zhvillimin ekonomik ... Emergjenca e urisë dhe ajo ekologjike, po dëshmojnë , gjithnjë dhe më qartë se llogjika e përfitimit, nëse mbivendoset mbi gjithçka rrit dallimet ndërmjet të pasurve dhe të varfërve dhe një shfrytëzim shkatërrues të planetit" ka shtuar më tej Papa.

"Ndërsa, kur mbizotëron llogjika e shpërndarjes dhe e solidaritetit, është e mundur që të korigjohet itenerari dhe të drejtohet drejt një zhvillimi eku-osolidal " ka theksuar gjithashtu Papa Benedetto XVI.


Sipas Tij: Kapitalizmi dhe një shpërndarje më e drejtë e të mirave materiale, nuk janë në kundërshtim me njëritjetrin, por nuk duhet që të lejojë një kërkim të pakontrolluar të përfitimit.

1 koment:

  1. Edhe kapitalizmi si çdo sistem tjetër ka interpretime të ndryshme. Është shumë me rëndësi që paraja të konsiderohet mjet e jo qëllim.

    PërgjigjuFshije

Faleminderit per komentet