07 janar 2007

John Negroponte


Kush eshte John Negroponte?

John Dimitri(ju sjell ndermend ndonje gje ky emer?)Negroponte.
Negroponte ka lindur ne Londer.I jati(Dimitri), grek, ishte nje magnat i industrise navale. Eshte laureuar ne Phillips Exeter Academy ne 1956 e ne Universitetin e Yale ne 1960. Me pas,ka ndjekur disa emertime diplomatike per Foreign Service ne Asi, Europe e Ameriken Latine; ka patur gjithashtu pozicion te rendesishem ne Dipartimentin e Shtetit dhe ne Shtepine e Bardhe. . Negroponte flet pese gjuhe. Dhe eshte i vellai i Nicholas Negroponte, themeluesi i MIT Media Lab ne Massachusetts Institute of Technology.

Doni me per Belulin??
-nga 1964-1968ka qene funksionar politik i ambasades amerikane ne vietnam,ne kulmin e luftes,ne momentin qe u verifikuan egzekucionet e pagjyq dhe violimet me te renda te te drejtave te njeriut,nder te cilat dhe masakrat e te famshmes Tiger Force te divizionit101.

-nga 1981-1985,ka qene ambasador ne Honduras,periudhe ne te cilen dhjetfishoi personelin,duke e bere strehete nje nga perqendrimet me te medha te CIA-s ne Ameriken Latine.Gjate asaj periudhe,genjeu Kongresin rreth informacioneve persa i perket te famkeqeve "skuadrat e vdekjes" te batalionit 316,si dhe per dhenien e ndihemave a Kontras,qe luftonin qeverine e Nikaraguas,ne kundershtim me direktivat e Kongresit.

-1989-1993,ka qene ambasador i Meksikes,dhe drejtonte North America Free Trade Agreement (NAFTA),e cila ka provokuar humbjen e tokes dhe mjeteve te jeteses per nje milione meksikane,si dhe ka minuar te drejtat sindikaliste dhe ambjentale ne Meksike,Kanada e USA.

-nga shtatori 2001(i emruar me 12 shtator,pas akteve terroriste te Al kaedes ne NY),ka qene ambasador ne Kombet e Bashkuara(ONU),dhe gjate pergatitjeve per pushtimin e Irakut,GENJEU rreth justifikimeve per fillimin e luftes dhe ka bere presion ndaj Meksikes dhe Kilit qe ishin kunder kesaj lufte.

Provova qe te kerkoj informacine tek VOA
por sic duket ajo agjenci shtypi(Ne GJUHEN SHQIPE),kishte 'harruar' qe te sillte lajmin e zgjedhjes se tij si Nen sekretar te shtetit.....................

Fundi i dalte per hajr,ka pase thane dikush............HAPNI SYTE Vellezer

Nuk ka komente:

Posto një koment

Faleminderit per komentet